ArrowLeft

Dag #2 – 10/09-2015

ArrowRight

Opgaver:

  • Afhentning af Mobilhome hos Cruise America.
    • Cruise America RV Rental & Sales, 2233 E 223rd St., Carson, CA 90810

Plan:

  • Køre ad Highway 1 mod San Francisco.

Stop undervejs:

  • Santa Monica – Malibu Beach – Santa Barbara – Solvang

Overnatning:

  • Flying Flags RV Resort & Campground
    • Flying Flags, 180 Ave Of The Flags, Buellton, CA 93427

Highway 1

Kystvejen langs Californiens stillehavskyst hører uden overdrivelse til en af de smukkeste køreture i verden. Highway 1 starter ved byen Leggett tæt ved grænsen til Oregon, og følger kysten ned forbi bl.a. San Francisco og Los Angeles, inden den ender ved Dana Point et stykke syd for Los Angeles. Highway 1 er i alt 644 miles lang – 1.036 kilometer – og stod færdig i 1937 efter 18 års hårdt ingeniørarbejde.

Solvang

Solvang blev grundlagt i 1911, da en gruppe danske udvandrere købte noget jord mellem Los Angeles og San Francisco et sted langt ude på landet. Planen var at lave en ny dansk koloni for danske udvandrere i Californien, og en af de første institutioner i den nye by var den lokale skole. I 1928 kom kirken til.

De danske udvandrere var imidlertid så gode til at tilpasse sig de nye forhold i det fremmede, at de hurtigt blev mere amerikanere end danskere, og derfor forsvandt de danske kulturaftryk hurtigt omkring Solvang. Men deres danske navne bestod, og derfor finder du den dag i dag stadig masser af velkendte danske efternavne i den lokale telefonbog, som Nielsen, Sørensen, Hansen, o.s.v.

Den danske oprindelse og bevidstheden om den danske kulturarv forvandt dog aldrig helt, og i 1976 lagde selveste Dronning Margrethe vejen forbi Solvang for at hylde efterkommerne af de danske udvandrere.

Det blev startskuddet til en større bevidsthed om Solvangs danske kulturarv, og pludselig gav det ekstra mening at reklamere for Bager Olsen på Copenhagen Drive (hovedgaden i Solvang) og Ingeborgs, Solvangs lokale chokoladeforretning.

Op gennem 80’erne og 90’erne koblede flere amerikanere sig på den danske bølge, men efter godt og vel to årtier med plastikstorke, påmalet bindingsværk og en model af rundetårn i Solvang, er man nu ved at finde tilbage til den lidt mere oprindelige vare – selvom Solvang ikke ville være Solvang, hvis der ikke blev serveret “æbleskiver og medisterpølse” til den årlige byfest Danish Days, der bliver arrangeret hvert år i enten august eller september. Solvang er stadig et unikt eksempel på en helt særlig fusion af dansk kulturhistorie og amerikansk sans for at skabe en god forretning.