Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/osso.dk/usa.osso.dk/wp-content/themes/Divi-Child/functions.php on line 73
Dag #5-6-7 (13/09-2015) | USA Rejsen 2015

ArrowLeft

Dag #5-6-7 – 13-15/09-2015

ArrowRight

Plan:

 • Tag turen; 49-Mile Scenic Drive
 • Opleve San Francisco

Stop undervejs:

 • Pier 39 – Fisherman’s Wharf – Pacific Heights – Tramcar – Downtown – China Town etc.

Overnatning:

eller

49-Mile Scenic Drive

San Francisco har en gave til turister i biler: 49-Mile Scenic Drive. En kæmpe vej rundt om byen, forbi de absolut mest seværdige kvarterer og udsigtspunkter. Det tager sin tid, regn med en hel dag, så du kan stige ud af bilen og udforske lidt på egen hånd. Du begynder ruten, hvor du har lyst, hold udkig efter skiltene ”49-Mile Scenic Drive” med en måge på.

Du finder med allerstørste sandsynlighed skiltene omkring de store turistattraktioner, men et godt udgangspunkt er Golden Gate Park. Brug hele den første dag på dette, så får du et godt overblik over byen, og du kan indkredse de steder, som du måske senere vil vende tilbage til for at se lidt mere på.

San Francisco

San Francisco ligger i den vestlige delstat Californien i USA. Byen ligger ud mod Stillehavet og har et mildt klima, der kan sammenlignes med middelhavsklima, året rundt. Om foråret kan der krybe en hel del tåge ind over byen.
San Francisco er kendt for sin store gaykultur, og det er ikke tilfældigt, at der netop her er så mange homoseksuelle– det amerikanske militær udstationerede alle, som de mistænkt for at være bøsse, på basen i San Francisco, hvilket hurtigt førte til, at byen fik en stor andel homoseksuelle mænd. I dag er der en udbredt gayscene i San Francisco, og mange klubber og barer retter sig specielt mod homoseksuelle, biseksuelle og transseksuelle. Generelt er der er godt gang i nattelivet i San Francisco, uanset om man er gay eller ej, stemningen er meget afslappet og tolerancen høj. Her er også en udbredt, gammel hippieånd blandt indbyggerne.

San Francisco føles lidt som en lille by, bare i stor målestok og med mange mennesker. Byens landskab er meget bakket med stejle bakker og charmerende, gamle sporvogne.

Golden Gate Bridge. Fængselsøen Alcatraz. Søløver på Pier 39. Fisherman’s Wharf. Kinesere i Chinatown. Hippier i Haight Ashbury. Bøsser og lesbiske i Castro. Forretningsfolk i Finansiel District. Victorianske huse i Pacific Heights. Kabelsporvogne, der kravler op ad de stejle gader. Og en konstant trussel om det store og altødelæggende jordskælv.

Trods det konstant omskiftelige vejr og den berygtede lavt hængende tåge, er San Francisco en by med en magisk tiltrækningskraft. Byen topper hvert år hitlisten over byer, som alverdens turister bare må besøge mindst en gang i livet.

For danskere er San Francisco en fantastisk by at starte i, når man kommer fra Europa. San Francisco er ikke blevet mindre oplagt som startby efter at SAS i 2013 begyndte at flyve direkte fra København til San Francisco. Samtidig er San Francisco en rigtig fin gateway til Californien og det vestlige USA. Byens placering i det centrale Californien ud til Stillehavet er et godt udgangspunkt for ture op eller ned ad Highway 1 eller ekspeditioner ud i vindistrikterne nord og øst for San Francisco.

San Francisco er den mest liberale storby i USA med en del albuerum til folk, der afviger fra flertallet. Det gælder ikke mindst de homoseksuelle, som mere eller mindre har skabt sig deres egen by i byen i Castro-kvarteret. Castro er et af de mest tolerante kvarterer, du kan finde i en amerikansk storby.

De glade hippier i bydelen Haight Ashbury med blomster i håret, som Scott McKenzie udødeliggjorde i 1967 med sit store hit “San Francisco”, er der stadig nogle få stykke tilbage af i San Franciscos Haight Ashbury-kvarter. Du kan derfor stadig fornemme noget af den oprindelige hippi-stemning fra 1967 i Haight Street tæt ved Golden Gate Park, der er et af San Franciscos hyggeligste kvarterer med rig mulighed for alternativ shopping.

Endelig sørger asiaterne og i særdeleshed kineserne for at sætte deres præg på San Francisco. Byen er bogstaveligt USA’s port til Asien, og de driftige asiater har for længst skabt sig et solidt brohoved til USA og vesten i San Francisco. Det mest synlige bevis på det er den gamle Chinatown, der fortsat er den største Chinatown i Nordamerika.

Fem bud på, hvad du bare skal nå, første gang du er i San Francisco:

 • Alcatraz, San Francisco Bay. Fængselsøen, hvor bl.a. Al Capone sad og ruskede tremmer, er naturligvis et must, når du er i San Francisco. Sejlturen til Alcatraz fra Pier 33 tager en time hver vej, og hertil kommer så den tid, du bruger på Alcatraz. Når du ankommer til øen, får du udleveret en ipod, så du kan gå rundt på en selvguidet tur, mens fanger og fangevogtere fortæller om livet bag tremmerne, indtil fængslet blev nedlagt i 1963. Afsæt en halv dag og reservér dine billetter til Alcatraz på forhånd, så du ikke risikerer, at alle ture er udsolgt.
 • Gå en tur over Golden Gate Bridge. Du har naturligvis ikke været i San Francisco, hvis du ikke har været over Golden Gate Bridge. Gå gerne en tur over broen og nyd udsigten fra brodækket, men kniber det med tiden, må du i det mindst køre en tur over broen i bil. Jeg kan også anbefale en cykeltur over Golden Gate Bridge, med mulighed for at tage færgen tilbage fra byen Sausalito på den nordlige side af San Francisco Bay.
 • En tur med kabelsporvognene, Cable Cars. San Franciscos sporvogne har kørt rundt i byen siden 1873 og er en integreret del af byens identitet. Det er tilladt at springe på i farten, der sjældent når over 15 km/t. Der er tre forskellige linjer – billetter købes om bord. Har du et CityPass til San Francisco, gælder det også til kabelsporvognene.
 • Slentre en tur gennem Chinatown. Oplev folkestemningen, mens du går gennem de smalle gader med de utallige kinesiske skrifttegn. Du kan naturligvis spise fremragende kinesisk mad til forholdsvis billige penge i Chinatown, men se dig for, så du ikke ender i de værste turistfælder. Og så kan du naturligvis øve dig i at læse kinesiske skrifttegn, da vejskiltene i Chinatown både er på engelsk og kinesisk.
 • Pas på dine penge på Fisherman’s Wharf. Den gamle fiskermole, hvor fiskerne førhen landede deres fangster fra Stillehavet, er vistnok den lokalitet i USA med flest plattenslagere. Alle prøver at slå mønt på turisterne, der ofte er lette ofre. Priserne er mange steder vildt opskruede, men når det så er sagt, er Fisherman’s Wharf også et sted med masser af folkeliv, gøgl og underholdning. Guide til Fisherman’s Wharf og Pier 39.

Fem alternative bud på oplevelser i San Francisco:

 • Tag sporvognen til Castro. Den elektriske sporvogns linje F har endestation i Castro, så når turen et slut, er du fremme. De homoseksuelle har om nogen sat deres præg på San Francisco, og deres kamp for lige rettigheder i hele USA har haft deres udspring i Castro. En kamp, der kulminerede med drabet på det homoseksuelle byrådsmedlem Harvey Milk og San Francisco’s borgmester George Moscone i 1978 af en andet byrådsmedlem – en historie der blev genoplivet i 2008, da Sean Penn spillede hovedrollen i filmen Harvey Milk. Skal du opleve noget af San Franciscos velkendte tolerance, er Castro det helt rigtige sted at starte.
 • Gå en tur gennem Haight og Asbury. Godt nok er det længe siden, folk gik rundt med blomster i håret i det gamle hippikvarter, men du kan stadig fornemme kvarterets alternative tilgang til verden med små butikker og skæve eksistenser – trods husprisernes himmelflugt. Oplev arnestedet for hippi revolutionen og The Summer of Love i 1967.
 • City Lights Bookstore og North Beach. Jack Kerouac – bannerfører for Beat-forfatterne – har ikke levet forgæves. City Lights Bookstore er San Franscicos litterære centrum, hvor du kan opstøve alternativ litteratur fra 50’erne og 60’erne, der sjældent får hyldeplads hos de store bogkæder. Og selvom du måske ikke er helt hjemme i Beat-litteraturen, så tag alligevel et kig indenfor i den spændende butik, hvor tiden næsten har stået stille, siden nogle af de kendte forfatter-ikoner selv kom i butikken i 50’erne og 60’erne. Skråt overfor ligger det alternative The Beat Museum.
 • Se på søløver på Pier 39. Søløverne indtog Pier 39 i San Francisco tilbage i 1989, og de charmerende dyr har stort set ikke været til at drive væk siden da. Antallet af søløver toppede i 2009, da over 1.700 søløver indtog molen i San Francisco. Sidenhen har nogle af dyrene fundet andre græsgange, og antallet af søløver varierer alt efter årstiden. Søløverne er i dag en turistattraktion på lige fod med Chinatown og Alcatraz. Ud over søløver, byder Pier 39 på et forlystelsesområde med en masse butikker, restauranter og barer målrettet turisterne. Området markedsføres samlet under navnet Pier 39. Det er også ved Pier 39 at du finder det i øvrigt udmærkede akvarium, Aquarium of the Bay.

Golden Gate Bridge

Golden Gate Bridge er om noget et ikon, der har brændt sig fast på folks nethinde som repræsentant for San Francisco og USA. Broen blev indviet i 1937, og kan dermed tidsmæssigt sammenlignes med Storstrømsbroen mellem Sjælland og Falster, der stod færdig samme år – uden sammenligning i øvrigt.

Golden Gate er en klassisk hængebro med en længde på 2.737 meter fra kyst til kyst. Brodækkets frie spænd er på 1.966 meter, mens de to store pyloner, der bærer broen, rager 227 meter op over vandoverfladen. Står du midt på broen, er der 67 meter ned til San Francisco-bugtens kolde vand.

Golden Gate var en meget tiltrængt forbindelse til området nord for San Francisco, Marin County, der indtil 1937 havde været betjent af færger. Den kraftigt voksende biltrafik i USA op gennem 1930’erne gjorde det dog bydende nødvendigt med en fast vejforbindelse.

Som en af de eneste rigtigt store vejbroer i USA, kan man både gå, cykle eller naturligvis tage bilen over Golden Gate. Du bør derfor unde dig selv en gåtur ud på den imponerende bro, hvorfra der i klart vejr er en smuk udsigt ind over downtown – og i øvrigt også to andre større broer ved San Francisco, Oakland Bay Bridge og San Rafael Bridge.

Den rødbrune bro, der kaldes gylden, er i øvrigt blevet gennemrenoveret for nylig. Man har bl.a. forstærket broens stålkonstruktioner, så de kan klare et kraftigt jordskælv, hvis – eller rettere når – det på et tidspunkt rammer San Francisco.

For bilister er det værd at vide, at man kun betaler bropenge – 6 dollars (2013) for personbiler og motorcykler – hvis man kører sydpå fra Marin County til San Francisco. Kører man derimod nordpå, er turen gratis. For cyklister og fodgængere er turen gratis i begge retninger.

Golden Gate har desværre også en mere dyster side. Hængebroen er nemlig en af de mest “populære” lokaliteter for selvmordere i verden, der springer ud over rækværket og ned i San Francisco bugtens kolde vand. Med 67 meter ned til vandoverfladen fra brodækket er et udspring fra broen næsten lig med den sikre død.

Filminstruktøren Eric Steel lancerede i 2006 en omtalt dokumentarfilm om selvmordere, der sprang ud fra Golden Gate. Instruktøren fik myndighedernes tilladelse til at sætte et kamera op tæt ved broen, og filmede i løbet af 2004 ikke færre 24 selvmordsforsøg, som Golden Gate var vidne til. 23 døde – en enkelt overlevede mirakuløst.

Fisherman’s Wharf

Er der en ting som alle skal se og opleve i San Francisco så er det Fisherman’s Wharf. Det er en turistmagnet og – helt ærligt – det forstår man godt. Her er hyggeligt og herligt – rigtig afslappende og perfekt til feriehygge.
Fisherman’s Wharf er hvad navnet antyder, et havneområde, faktisk et par moler.

 

Pier 39 at Fisherman’s Wharf

Området som betegnes som Fisherman’s Wharf, strækker sig fra Pier 39 og helt hen til Pier 47.
Men det er helt klart ved Pier 39 at Fisherman’s Wharf er mest lystigt – selvom folk i dag bruger navnet Fisherman’s Wharf om hele havneområdet.
Her finder du restauranter – ikke de billigste – amerikanske is (så søde og store at det kræver sin mand at overvinde dem), en kop kaffe, lidt museum om forlystelsesområdet og sågar en lille karrusel.
Ude på moleområdet findes en Hard Rock Café og den anbefalelsesværdige Bubba Gump (opkaldt efter filmen Forest Gump og selvfølgelig kan de serverer rejer).

 

Søløverne ved Pier 39

Du finder også alle søløverne der dovent ligger og slapper af ved Pier 39, og så kan du stå og kigge lige ud på fængselsøen Alcatraz.
Går du lidt længere, kommer du til Aquatic Park med adgang ned til vandet, du finder den mellem Hyde Street og Fort Mason.
Her er også National Maritime Museum hvor du sagtens kan bruge en dagstid.

 

Hyde Street Pier

De fem skibe som har lagt til ved Hyde Street Pier inkluderer Balclutha fra 1886, og går du videre kommer du til endnu flere klassiske skibe.
Et par er også fra lidt nyere tid såsom u-båden USS Pampanito fra Anden Verdenskrig. Du kan komme ombrod (det koster omkring 8$) – det siges at den sænkede seks japanske skibe under krigen.

Det er også fra Fisherman’s Wharf-området at du kan tage ture til Alcatraz

Cable Cars – San Francisco’s kabeltrukne sporvogne

San Francisco er først om fremmest de berømte kabeltrukne sporvogne, der bogstavelig talt kravler rundt i byens gader. Byens gamle sporvogne kører på tre linjer, der mest af alt kører til ære for turisterne. De tager sig ualmindelig god tid og er næsten altid overlæssede med turister.

Vil du være sikker på at kunne stige ombord, så hop på ved endestationen, hvor sporvognene bliver vendt med håndkraft. Ellers er det ikke sikkert, at der ellers er plads. Og hold så godt fast, hvis du står op. For San Francisco’s gader er lige så stejle, som du har set det på film. De kabletrukne sporvogne kører kun i dagtimerne.

Haight Ashbury

Krydset hvor gaderne Haight og Ashbury møder hinanden i det vestlige San Francisco var stedet, hvor den amerikanske hippi-bevægelse sprang ud i friheden med fri kærlighed, sjov tobak og kollektive beslutninger i 1967, også kendt som Summer of Love. Haight Ashbury-kvarteret ligger et par kilometer nordvest for Castro. Er du med offentlig transport, er det nemmest at tage en bus, da metroen ikke kommer i nærheden af Haight Street.

Lugten af røgelse og alternativ energi strømmer dig i møde allerede i starten af den del af Haight Street, som var hippi-bevægelsens højborg i slutningn af 60’erne og starten af 70’erne. Det var her i krydset Haight og Ashbury, at kvinderne sprang ud topløse med blomster u håret og dyrkede fri kærlighed og tolerance i 1967 under Summer of Love, mens der blev røget marihuana og tænkt alternative tanker.

I dag er markedskræfterne et langt stykke af vejen rykket ind på Haight Street. Men heldigvis besidder gaden stadig noget af sin alternative charme, og du kan stadig shoppe løs i de mange små butikker, der sælger alt mellem himmel og jord. Er du til bøger, ligger der flere gode boghandlere langs Haight Street, og det vrimler også med butikker, hvor du kan købe røgelse, kropsudsmykning, få alternativ behandling, dyrke healing, blive piecer mærkelige steder på kroppen, og mange andre specielle ting – mange med udgangspunkt i Østens mystik.

Der findes mange cafeer og små alternative spisesteder i Haight Asbury. Faktisk det er lykkedes at holde de store fastfoodkæder ude af Haight Street, hvilket er ret befriende. Er du til musik eller film, så ligger en af San Franciscos absolut største butikker, Amoeba, med alt i brugte cd’er, dvd’er og vinylplader i en nedlagt bowlinghal længst mod vest i Haight Street. Den er værd at besøge.

Haight Street er en lille tidslomme, hvor tiden ikke har stået helt stille siden de glade 60’ere, men hvor du kortvarigt kan drømme dig tilbage til hippitiden, mens du nyder den brogede skare af mennesker, der har deres gang i Haight Street.

Chinatown

Chinatown i San Francisco er en af de største og mest kompakte Chinatowns uden for Asien. Hovedgaden i Chinatown udgøres af Grant Avenue, hvis indgang markeres med en kinesisk byport i krydset Grant Avenue og Bush Street. Selve Chinatown i San Francisco er dog langt større end Grant Avenue, der tiltrækker flest turister. Flere af sidegaderne og parallelgaderne er også en del af Chinatown.

Chinatown er mest levende på en hverdagsformiddag, hvor de lokale kinesere er ude på indkøb. Her fornemmer du tydeligt, at Chinatown stadig er et ægte levende kvarter med lokale kinesere, der ofte lever en parallel-tilværelse langt væk fra en klassisk amerikansk livsstil. Det er ikke kun til ære for turisterne, at Chinatowns gadeskilte er skrevet på både engelsk og kinesisk.

Der er masser af muligheder for indkøb i Chinatown, der vrimler med butikker, som sælger alt mellem himmel og jord. Her er de sædvanlige souvenir shops til ære for turisterne. Der er også diverse kamera- og elektronikbutikker, hvor du – måske – kan gøre en god handel. Og så er der de mere interessante lokale butikker med kinesiske specialiteter, som krydderier, alternativ medicin, brugskunst, m.m.

Prøv at søge væk fra hovedstrøget Grant Avenue. Gå i stedet ned i sidegaderne eller over i parallelgaden Stockton Street, der også har masser af kinesiske og asiatiske forretninger. Det er ofte her, de lokale selv gør deres indkøb.

Hvis du vil have japanske specialiteter, skal du søge et helt andet sted hen i byen, nemlig over i Japantown, der ligger vest for San Francisco Downtown og syd for Sutter Street.