Warning: Use of undefined constant REQUEST_URI - assumed 'REQUEST_URI' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/osso.dk/usa.osso.dk/wp-content/themes/Divi-Child/functions.php on line 73
Dag #16 (24/09-2015) | USA Rejsen 2015

ArrowLeft

Dag #16 – 24/09-2015

ArrowRight

Plan:

  • Køre til Flagstaf gennem Grand Canyon

Stop undervejs:

  • Grand Canyon

Overnatning:

Grand Canyon

Med en længde på 446 kilometer, en dybde på op til 1,6 kilometer og en bredde på 15 kilometer på det smalleste sted er Grand Canyon en af USA’s største turistmagneter på linie med nationalparker som Yellowstone, Yosemite og Zion National Park. Fem millioner turister besøger årligt Grand Canyon. Grand Canyon er skabt af Colorado-flodens strøm, der gennem millioner af år har boret sig længere og længere ned i undergrunden. Oprindeligt har flodlejet ligget i niveau med det omkringliggende planteau på begge sider af kløften.

Hovedparten af de mange endagsturister ved Grand Canyons sydkant vælger at fordele deres besøg i Grand Canyon mellem en tur i parkens vestlige del, som foregår i busser, der i pendulfart kører langs kanten af Grand Canyon ud til punktet Hermit Rest og tilbage igen. Og dels en tur i egen bil i den østlige del af parken, hvor man kommer forbi en række fantastiske udsigtspunkter. Midt i det hele ligger Grand Canyon Village, hvor Grand Canyons hoteller, campingpladser og øvrige servicefunktioner er placereret.

Der er kun 10 miles/ 16 kilometer i luftlinje fra den sydlige kant over til den nordlige, men vil du opleve Grand Canyon fra den nordlige kant, må du ud på en udflugt på 215 miles, da det ikke er muligt at skyde genvej over Grand Canyon noget sted – med mindre du tager turen ned gennem selve Grand Canyon og over Colorado floden til fods eller på æselryg.

Mange drømmer om at komme helt ned i bunden af Grand Canyon, for at stå ved bredden af den rivende Colorado flod. Det kan ske ved at følge en af de mange vandrestier ned i kløften. Men du skal på forhånd gøre dig klart, at en tur til fods ned i Grand Canyon kun er for folk med god fysik og godt bentøj.

Masser af turister har gennem tiden overvurderet deres egne kræfter, og har måtte hentes op af Grand Canyon igen af samaritter. Men har du både fysik og tid, kan du via en hængebro på 782 meter (Kaibab Bridge) komme over Colorado floden og over på den nordlige bred – en tur som eksperterne kraftigt fraråder, at man forsøger at gøre på en enkelt dag, hvilket skulle være noget nær umuligt. Det samme er tilfældet, hvis du “bare” vil ned og op igen på samme dag. Selve Colorado floden udspringer i Rocky Mountains og ender sin rejse i Den Californiske Golf i Mexico.

Uanset om du går langs kanten eller vil ned i selve Grand Canyon, så husk godt med vand. Der er kun et par kiosker langs den populære otte miles lange rute langs kanten af Grand Canyon vest for Grand Canyon Village ud til Hermits Rest, så husk at proviantere inden afgang. Skal I ned i kløften, så vær opmærksom på, at temperaturen om sommeren nede i Grand Canyon er fem til ti grader højere end oppe ved kanten. Hermits Rest Route er åben for private biler fra 1. december til 28. februar. Resten af året må du hoppe på en af de gratis shuttle busser, der kører langs kanten.

For at yde Grand Canyon retfærdighed, bør du afsætte mindst en hel dag til besøget. Skal oplevelsen være optimal, bør du stå ved kanten enten ved solopgang eller solnedgang, hvor farverne og ikke mindst de lange skygger gør oplevelsen af Grand Canyon mest intens. Det er også på disse tidspunkter, at du får de bedste billeder, selvom det næsten er en håbløs opgave at indfange den særlige stemning og de smukke farver i Grand Canyon på et foto.

Grand Canyon er meget andet end sydkanten af Grand Canyon, og den dybe kløft kan som bekendt også opleves fra nord, selvom kun cirka 10% af alle besøgende i Grand Canyon vælger nordkanten. Jeg har set Grand Canyon fra både syd og nord.

Grand Canyon West i den vestlige ende af Grand Canyon er Hualapai indianerstammens bud på, hvordan du også kan opleve Grand Canyon. Det er bl.a. her, du finder den hesteskoformede glasbro, Grand Canyon Skywalk, der bringer dig ud over kløften med frit udsyn til Colorado floden 1.200 meter længere nede.

Siden åbningen af Grand Canyon West med den hesteskoformede glasbro over Grand Canyon, har den store udfordring for turister været at komme ud til glasbroen. Vejen derud er nemlig ret lang: Helt præcis 49 miles fra afkørslen på U.S. 93 mellem Las Vegas og Kingman. Noget af vejen var tidligere en relativt ujævn grusvej. Men i august 2014 blev de sidste 9 miles/ 16 kilometer grusvej endelig blevet asfalteret. Dermed er der nu fast underlag på hele strækningen af Diamond Bar Road, som vejen ud til Grand Canyon West hedder, og man undgår risiko for stenslag og punkteringer som hidtil.

Når du først er ankommet til Grand Canyon West, skal du ind og købe billetter, hvis du ikke har booket dem online på forhånd. Prisen er den samme.
Du kan vælge mellem flere forskellige pakker, men i praksis er det kun pakken Legacy Gold der er interessant, for den inkluderer Skywalken, hvilket de to billigere pakker ikke gør, og Skywalken er alt andet lige hovedattraktionen i Grand Canyon West. Prisen for Legacy Gold er p.t. 87,92 dollars (2014). Listeprisen siger godt nok ”kun” 70,95, men Hualapai indianerne ved godt, hvordan man laver forretning, så de smider lige to ”små” gebyrer på i alt 12 dollar oven i hatten, og hertil kommer den lokale state tax, så i alt lander prisen altså på næsten 88 dollars pr. næse – børn som voksne.

For de 88 dollars får du en bustur rundt med busser ud til punktet Eagle Point, hvor glasbroen ligger. Du får naturligvis også en tur ud på selve glasbroen og muligheden for at se ned i dybet, hvilket er meget sjovt uden at være halsbrækkende. Men du må dog ikke tage hverken kameraer eller mobiletelefoner med ud på broen, så du kan ikke selv tage billeder af din oplevelse. Til gengæld står Hualapai indianernes egne fotografer klar til at tage et billede, som du så kan købe bag efter.

Fra Eagle Point kører du videre til punktet Guano Point, der er ægte Grand Canyon med store, flotte og lodrette klippesider. Men der er ikke rækværk langs kanten, så pas godt på. Det sikkerhedsniveau var ikke gået i en af de officielle nationalparker. Men det er et smukt sted, og herude ligger der også en restaurant, hvor du kan indløse den madbillet, som også er en del af pakken. Du får altså et gratis måltid mad med i pakken inklusiv en flaske vand. Og den menu jeg fik serveret, var faktisk rigtig god.

Når du er færdig med at nyde panoramaret over Guano Point, tager du bussen tilbage til besøgscentret, og her kan du så købe souvenirs. Med i din pakke er også en 5 dollars rabatkupon, som du kan indløse her – hvis du vel at mærke køber for mindst 25 dollars. Så får du altså fem dollars rabat.

Når alt det er sagt, så overraskede niveauet, professionalismen og oplevelsen ved Grand Canyon West mig trods alt positivt i forhold til, hvad rygterne har sagt om stedet. Og nu hvor Diamond Bar Road endelig er blevet færdigasfalteret på de sidste 9 miles, begynder transporttiden til Grand Canyon West også at være så rimelig, at det bedre kan forsvares at bruge tiden på turen.

Men billigt bliver det aldrig. Til første gangs besøgende ved Grand Canyon må anbefalingen stadig være Grand Canyon National Park nord for Flagstaff – eller alternativt Grand Canyon North Rim med adgang fra Utah. Det er stadig langt billigere og en lige så stor oplevelse som Grand Canyon West.

Flagstaf

Med sin strategiske placering et par timers kørsel syd for Grand Canyon og et særdeles stort udvalg af moteller og hoteller, takket være Route 66, er Flagstaff en by, de fleste turister stifter bekendtskab med på deres tur gennem det vestlige USA. Og selvom både Route 66 og Grand Canyon spiller en hovedrolle i byen, har Flagstaff også andet at byde på – bl.a. en hyggelig downtown og et par spændende seværdigheder.

Flagstaff er med sit store udvalg af moteller langs Route 66 et oplagt sted at tage en overnatning, hvis I kører på Route 66 – og fx vil tage en dagstur op til Grand Canyon National Park ved sydkanten af Grand Canyon – inden I fx kører videre ad Route 66 mod Californien. Du skal dog ikke sætte næsen op efter, at motelværelserne bliver foræret væk i Flagstaff – dertil ligger byen for tæt på Grand Canyon.

Forvent et prisniveau på cirka 60 dollars og opefter, hvis du kommer ind fra gaden. Det var i hvert fald den pris, jeg måtte af med, da jeg senest boede i Flagstaff (juni 2013), hvor mit valg faldt på Westerns Hills Motel i den østlige ende af Flagstaff – et klassisk Route 66 motel bygget engang i 50’erne med et smukt lysende neonskilt ude foran. Vær dog forberedt på at blive vækket af godstogene, da jernbanen kun ligger et par hundrede meter væk.
Motellerne ligger som perler på en snor langs Route 66 i Flagstaff, men motel-niveauet er meget forskelligt, så vær forberedt på visse udsving i kvaliteten. Hovedparten af de gamle Route 66 moteller kan i øvrigt ikke bookes via fx Hotels.com, men baserer udelukkende deres forretning på drop-in kunder fra gaden – bl.a. Route 66 turister. Husk også på, at byer som Williams og Seligman vest for Flagstaff også har en stribe hyggelige og klassiske Route 66 moteller.

Mens Downtown i Flagstaff op gennem 70’erne og 80’erne var præget af butiksdød, forfald og udflytning til byens dengang nye mall, har man de seneste 10 år formået at vende udviklingen. Flagstaffs gamle centrum omkring Aspen Avenue byder derfor nu på en stribe hyggelige restauranter og barer inklusiv microbryggeriet Flagstaff Brewing Company plus det gamle agtværdige Hotel Weatherford fra 1897 på hjørnet af Aspen Avenue og Leroux Street i Downtown.

Hertil kommer en række lokale butikker, cafeer og gallerier med lokalt kunsthåndværk. Lægger du vejen forbi på en varm sommerdag, er der ofte musikalsk underholdning i Downtown.

Flagstaff er den store kulturby i det nordlige Arizona, takket være byens universitet, der også skaber ekstra liv i byen i weekenderne, når de studerende indtager midtbyen. I tilknytning til universitet ligger Flagstaffs astronomiske seværdighed, Lowell Observatoriet, som i 1930 blev verdensberømt, da det var her man opdagede planeten Pluto.
Stjernehimlen over Arizona kan som bekendt være utrolig smuk og klar, da luften over Arizona typisk er tør uden ”forurening” af lys fra nærliggende byer. Det giver optimale betingelser for astronomi – hvilket også er årsagen til, at observatoriet ligger i netop Flagstaff. Der er adgang til Lowell Observatoriet dagligt fra kl. 9.00 i sommermånederne og helt frem til kl. 22 i juni, juli og august.

Museum of Northern Arizona er det store museum i Flagstaff. Her kan du få en fremragende forklaring på geologien på hele Colorado platauet og hvorfor landskabet i det vestlige USA nu engang er sået til med fantastiske røde klipper og gold ørken. Desuden har museet en meget fin introduktion til de mange indianerstammer i området. Er du bare en lille smule kulturelt interesseret, så brug en time eller to på Museum of Northern Arizona, der ligger i den nordlige ende af Flagstaff.